Kumla skola, Tyresö

 Dagsverken på Kumla skola 

 

Kumla skola var pionjär i dagsverkssammanhang i Tyresö. Redan 1968 genomfördes det allra första dagsverket i samarbete med TUFF och de insamlade pengarna gick till svältens Biafra.

1971 gick dagsverksintäkterna för första gången till TUFF:s skol-projekt i Indien. I Sarvoday Ashram döptes en skolbyggnad till "Kumla wing"!

Sedan dess genomför Kumla skola varje år ett dagsverke där elever och personal under en vårdag samlar ihop så mycket pengar som möjligt. Man arrangerar en loppmarknad, tvättar bilar, lagar cyklar, bakar bullar och matbröd, snickrar fågelholkar, städar och putsar fönster hemma hos grannar, krattar löv, målar staket, rastar hundar, passar barn... På senare år har man även kunnat erbjuda massage, hårklippning och nagelpimpning.

Under årens lopp har Kumla skola flera gånger sänt studiegrupper till Gujarat för att på ort och ställe få ta del av skolprojekten. Oftast har det varit lärare som åkt, men någon gång har även elever följt med. Senast reste tre lärare ner januari 2009, efter att Kumla skola mottagit Åkes pris för sitt drygt 40-åriga solidaritets-arbete och blivit kallade "världsmästare på dagsverken"!

Kontaktperson:

tomas.magnusson@utb.tyreso.se

Internationella gruppen, Kumla skola

tel 08- 57 82 71 00

Kumlalärarna Lena Mansfield, Katarina Persson och Lisa Norgren Benedictsson, som vintern 2009 besökte Indien och blev imponerade och entusiastiska över vad de såg av projekten.