Fortsättning Monica Schelin.....

Fredsarbetet sträckte sig också utanför TUFF och Monica var en tid vice ordförande i moder-föreningen Svenska Freds. Hon var internationellt engagerad och bland annat deltog hon en gång i minnesceremonier i Hiroshima på årsdagen av atombombningarna 6 augusti 1945. Under kriget i Balkan besökte hon fredsföreningen Suncokret i Rijeka, Kroatien.

Mötet med bergsbyarna i Dharampur blev början till en livslång vänskap med makarna Bhikhu och Kokila Vyas i deras gemensamma strävan att bidra till en drägligare tillvaro för de allra fattigaste i det indiska samhället. Under decennier stod Monica tillsammans med Åke i täten för TUFF:s bistånd och samarbete med de indiska lokala organisationerna VPSS och Van Path. Skolor, bibliotek och samlingssalar byggdes, liksom dammar och terrasser för effektivare jordbruk. Bufflar inköptes och 160 000 mangoträd planterades. Monica deltog i många studieresor till Dharampur och hon ingick i välkomstkommittén när paret Vyas fem gånger kom resande till Sverige för att besöka och uppdatera dagsverksarbetande systerskolor och intresserade TUFF-medlemmar. Det som TUFF och VPSS/Van Path tillsammans skapade i Dharampur är en verklig framgångssaga där Monica var en av huvudpersonerna.

Vi minns Monica som denna idogt arbetande föreningsmänniska. Mindre känt är att hon också hade en äventyrligare sida. Vid ett tillfälle, då TUFF inte lyckats få tillstånd för en demonstration mot kärnvapen, deltog Monica i en manifestation där man på luftmadrasser surfade runt kring Slussen och Riddarfjärden med stora fredsmärken och banderoller. Hon var också en duktig tennisspelare och var aktiv i Rackethallen långt upp i åren, ofta tillsammans med andra TUFF-medlemmar. Inte många känner till att hon som yngre var handbollsspelare. Hon gick i täten även där som tuff anfallare under smeknamnet ”Grevinnan” – vilket förmodligen syftade på hur tjusig och elegant hon var även i de svettigaste situationer.
Åh, vad vi saknar Monica!

/ TUFF:s styrelse genom Lisa Norgren Benedictsson, ordförande